Over Wine Sessions
Onze missie
Waarom we doen wat we doen
Onze missie is om het zelfvertrouwen en de expertise van wijn bij anderen te vergroten, zodat zij sneller hun unieke zakelijke en persoonlijke doelen bereiken. Door wijn op de juiste manier in te zetten kun je impact maken op de momenten die ertoe doen.
Wijn heeft al eeuwenlang de bijzondere kracht om mensen met elkaar te verbinden, belangrijke momenten te vieren, anderen te vermaken, in de watten te leggen en indruk te maken. Door middel van het organiseren van gespecialiseerde wijnbelevingen en het bieden van maatwerkadvies helpen we zowel bedrijven, andere ondernemers in de wijn én eigenaren van wijncollecties om meer impact te maken en hun gewenste resultaten te realiseren.

Over Valerie Bollen – oprichter en wijnconsultant bij Wine Sessions.
Hoe het begon
Mijn naam is Valerie Bollen en ik werk als zelfstandig wijnspecialist bij Wine Sessions. Tijdens mijn eerste wijnproefles op de hotelschool in Breda in 2010 ontstond er een fascinatie die ik nog nooit eerder had gevoeld. In de loop der jaren is wijn mijn ‘Ikigai’ geworden en ben ik diep geïnteresseerd geraakt in de kunst van het wijnproeven, het functioneren van de wijnindustrie en bijbehorend wetenschappelijk onderzoek. Mijn visie is dat wanneer je juiste wijnen, op het juiste moment en op de juiste manier inzet, je geweldige stappen kunt behalen met het vergroten van omzet, het versterken van klantrelaties, de sfeer binnen teams en het verbinden met anderen in je privéleven. Mijn persoonlijke expertise en interesse ligt bij Oude Wereld stijlen (voornamelijk in het hogere segment) en het beheren van wijncollecties.
Wine Sessions werd opgericht in 2018. Sindsdien zijn er meer dan 110 wijnbelevingen georganiseerd, minstens 4100 wijnen geproefd, tientallen wijnreizen gemaakt, ruim 50 wijnhuizen bezocht en heb ik een groot netwerk in de Nederlandse wijnwereld opgebouwd dat ik graag actief inzet om de doelen van klanten sneller te kunnen behalen. Door mijn achtergrond als business coach bied ik nu een unieke combinatie van consulting en events in de vinologie en word ik enthousiast van praktische strategieën die een positieve impact hebben op de omzet en relaties van mijn klanten.

WSET Diploma in Wines
Vanaf 2011 heb ik alle opleidingsniveaus van de Wine & Spirit Education Trust gevolgd. WSET is de meest toonaangevende en internationale aanbieder van wijncursussen. In januari 2020 startte ik met niveau 4 -de WSET Diploma Course- via WineWise. Dit is een intense opleiding voor vinologen waarin je wordt uitgedaagd om zowel theoretische wijnkennis als wijnproefvaardigheden naar een expertniveau te tillen. In deze drie jaren heb ik me verder gespecialiseerd in wijnbouw, vinificatie en het blindproeven van stille, mousserende en versterkte wijnen. Sinds januari 2023 mag ik me DipWSET (= “diploma graduate of WSET”) noemen en ben ik in het bezit van dit wijndiploma dat wereldwijd wordt erkend. Deze expertise zet ik nu in tijdens de consulting en events voor Wine Sessions om mijn klanten van waardevolle inzichten, deals en connecties te kunnen voorzien.

Brabantse Wijnsociëteit
Sinds 2018 ben ik lid van de Brabantse Wijnsociëteit (BWS) en breng ik de meeste dinsdagavonden door in Goirle met in totaal 25 ervaren wijnexperts en doorgewinterde liefhebbers. Tweemaal per jaar organiseer ik de wekelijkse bijeenkomst en maak ik samen met de leden de verdieping op een specifiek thema, zoals Wines of Masters, Donnafugata & Florales. Daarnaast schrijf ik regelmatig de verslagen over onze proeverijen welke terug te lezen zijn in het officiële BWS blog. Jaarlijks wordt er een wijnreis georganiseerd (in het najaar van 2024 bezochten we de Ahr in Duitsland) en we nemen deel aan wijnproefwedstrijden. In 2019 ben ik gestart met de Wine Queens: een gezelschap van vrouwen binnen de sociëteit die de passie voor de sport van het blindproeven delen. In mei 2025 werden we met ons team 4e op het Nederlands Kampioenschap blindproeven in Zeist. Onze andere twee teams Brabantse Wijnsociëteit 1&2 behaalden zelfs de 1e en 3e plek die dag. Het bewijs dat vaak samen proeven echt een verschil maakt.

Wijnstudio
Vanaf september 2025 maak ik onderdeel uit van hét wijndocententeam van Nederland. Via de Wijnstudio geef ik lessen aan particulieren en professionals op WSET 3 niveau op verschillende locaties, waaronder bij restaurant Pollevie in Den Bosch, Het Gouden Glas en Biltstraat Wijn&Whiskey in Utrecht, NOTK in Rotterdam en restaurant Vesters in Nijmegen.

WSET Diploma in Wines
Vanaf 2011 ben ik alle opleidingsniveaus van de Wine & Spirit Education Trust gaan volgen. WSET is de meest toonaangevende en internationale aanbieder van wijncursussen. In januari 2020 startte ik met niveau 4 -de WSET Diploma Course- via WineWise. Dit is een intense opleiding voor vinologen waarin je wordt uitgedaagd om zowel theoretische wijnkennis als wijnproefvaardigheden naar een expertniveau te tillen. In deze drie jaren heb ik me verder gespecialiseerd in wijnbouw, vinificatie en het blindproeven van stille, mousserende en versterkte wijnen. Sinds januari 2023 mag ik me DipWSET (= “diploma graduate of WSET”) noemen en ben ik in het bezit van dit wijndiploma dat wereldwijd wordt erkend. Deze expertise zet ik nu in tijdens de consulting en events voor Wine Sessions om mijn klanten van waardevolle inzichten, deals en connecties te kunnen voorzien.

Brabantse Wijnsociëteit
Sinds 2018 ben ik lid van de Brabantse Wijnsociëteit (BWS) en breng ik de meeste dinsdagavonden in Goirle door met in totaal 25 ervaren wijnexperts en doorgewinterde liefhebbers. Tweemaal per jaar organiseer ik de wekelijkse bijeenkomst en maak ik samen met de leden de verdieping op een specifiek thema, zoals Wines of Masters, Donnafugata & Florales. Daarnaast schrijf ik regelmatig de verslagen over onze proeverijen welke terug te lezen zijn in het officiële BWS blog. Jaarlijks wordt er een wijnreis georganiseerd (in het najaar van 2024 bezochten we de Ahr in Duitsland) en we nemen deel aan wijnproefwedstrijden. In 2019 ben ik gestart met de Wine Queens: een gezelschap van vrouwen binnen de sociëteit die de passie voor de sport van het blindproeven delen. In mei 2025 werden we met ons team 4e op het Nederlands Kampioenschap blindproeven in Zeist. Onze andere twee teams Brabantse Wijnsociëteit 1&2 behaalden zelfs de 1e en 3e plek die dag. Het bewijs dat vaak samen proeven echt een verschil maakt.

Wijnstudio
Vanaf september 2025 maak ik onderdeel uit van hét wijndocententeam van Nederland. Via de Wijnstudio geef ik lessen aan particulieren en professionals op WSET 3 niveau op verschillende locaties, waaronder bij restaurant Pollevie in Den Bosch, Het Gouden Glas en Bilstraat Wijn&Whiskey in Utrecht, NOTK in Rotterdam en restaurant Vesters in Nijmegen.